توسعه صنعت فرش دستباف آذربایجان شرقی! تبریز معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندارد آذربایجان شرقی از احداث شهرک تخصصی فرش دستبافت در استان خبر داد. نقش تبریز در رونق دوباره صنعت فرش ایران که از نیمه دوم قرن نوزدهم آغاز شد فراموش نشدنی است.
صنعت فرش ایران که در زمان «صفویه» به شکوفایی خود رسیده بود به دنبال هجوم افغان ها و آشفتگی زمان «افشاریه» به پس رفت و تنها در زمان قاجاریه جای خود را تا حدی بازیافت.
صدور فرش ایران به عنوان کالایی تجارتی از راه ترکیه به اروپا آغاز شد. آنگاه که ذخیره فرش ایران رو به پایان گذاشت با همت بازرگانان تبریزی کارگاه های بزرگ قالی بافی در برخی شهرها از جمله تبریز، مشهد، کرمان و کاشان و سپس در بعضی روستاها از جمله در ناحيه هریس (آذربایجان) و اراک برپا شد و چون اروپا خواهان فرش کهنه ایران بود و آن را به قیمت گران نیز می خرید (رنگ فرش تازه خام می نماید) این بازرگانان شيوه کهنه نما کردن فرش از راه دواشور کردن آن را به وجود آوردند.
با رونق بازرگانی فرش، بافندگی فرش در مجموع از صورت حرفه روستایی خود در آمد و تبدیل به عامل مهمی در بازرگانی ایران شد.
مطلب پیشنهادی: درباره صنعت فرش دستباف آذربایجان شرقی و تبریز
صدور فرش تبریز تا پیش از جنگ جهانی دوم به آمریکا کمتر و به اروپا بیشتر بوده است. جنگ جهانی دوم در صنعت فرش این منطقه وقفه ای ایجاد کرد. بازرگانان تبریز در کشورهای همسایه بازارهایی به دست آوردند و چون در این بازارها به قیمت فرش بیشتر و به کیفیت آن کمتر توجه می شد ناچار در کیفیت قالی کاستی هایی پدید آمد تا به بهای کمتری فروخته شود.
توسعه صنعت فرش دستباف آذربایجان شرقی
به گزارش خبرگزاری مهر، علی جهانگیری در دیدار با فرحناز رافع، رئیس مرکز ملی فرش ایران با اشاره به قابلیت های استان آذربایجان شرقی در حوزه فرش دستبافت اظهار داشت: آذربایجانشرقی برای احداث شهرک تخصصی فرش دستبافت در استان اعلام آمادگی میکند.
وی گفت: توسعه صنعت فرش استان، یکی از اصلی ترین اولویت های ما است و از هیچ گونه کمک و حمایتی در این زمینه دریغ نمیکنیم.
فرحناز رافع، رئیس مرکز ملی فرش ایران نیز در این دیدار، ظرفیت استان آذربایجان شرقی را برای برپایی شهرک های صنعتی فرش دستباف، رونق تولید، صادرات فرش دستباف و نوغان داری، فوقالعاده ارزیابی کرد.
وی گفت: به زودی احداث و راهاندازی این شهرک ها به اتفاق و حمایت استانداری، اداره صمت استان و حمایت مرکز ملی فرش ایران انجام خواهد گرفت و این مرکز آمادگی خود را برای حمایت از گسترش هنر صنعت فرش دستباف استان، دریغ نخواهد کرد.